NU Performance Festival 2018: Objekt ja kollektiiv

NUP 2018 ajaleht



VII NU Performance Festival: Objekt ja kollektiiv

Seekordse NU Performance Festivali keskmes on objektse kunsti ajaliin ja performatiivsed võimalused ning etendused, mis mõtestavad ümber publiku kogemuse etenduse osana, seda nii individuaalses kui kollektiivses kogemuses. Meie huvi on otsida performatiivsust sealt, kus ei olda harjutud seda leidma.

NUP18 programmi taustaks on muutuvad publikusuhted visuaalkunstide ja etenduskunstide kogemises. Etenduskunstidel on pakkuda kollektiivset ja selle võrra ühendavat kogemust ajateljega kunstiteostele, näituse-elamus saab aga anda väga individuaalset võimalust kunstiteosega suhestuda ja omas tempos näituse-rituaale tajuda. Meid on huvitanud just nende alade koostöö, kus mõlema valdkonna meetodid üksteist täiendavad, luues uusi võimalusi nii objektse kunsti mõtestamiseks kui ka uuteks koos-kogemise viisideks.

Saab küsida nii, et mida esemelisus esitab? Objekti performatiivsusest oleme otsinud seda, kuidas lavaline aeg muudab objekti vastuvõttu ning milles ruumi dramaturgia annab teose tajumisele ja mõtestamisele palju juurde. Seejuures ei ole objektne kunstiteos sageli ise lõpptulemus. Vastupidi, see saab olla platvormiks ja kohtumispaigaks kollektiivsele kogemusele, mis omakorda juhatabki muutunud publikusuheteni. Näiteks võib sel korral publik avastada end peaaegu ainsana teatrist või vaatlemas etendajat kui pilti või vaatamas üksteist ja iseennast viisil, kus teose piirjooned on haihtunud.

Kunstiteose tajurežiimide muutus muudab ka publiku rolli, tähendust ja eneseteadvustamist teose osana. Publik ei ole selles olukorras enam lihtsalt tunnistaja, vaid ka kaaslooja, sest enda kohalolu panus teose tekkes loob nii võimaluse kui ka vastutuse. Mitmes mõttes publik ise ongi aktsioon, kes küsib enda osa tervikus või ajalis-ruumilise formaadi ülesehituses. Objektsus seejuures on nii katalüsaator kui ka adressaat nendes taju- ja kogemuse suhetes, mis suunab otsima performatiivsust ka laiematelt elualadelt kui visuaalkunstide ja etenduskunstide ühisalad.


Henri Hütt, Mihkel Ilus

Oktoober 2018


Henri Hütt on (etendus)kunstnik, kes väärtustab loomingulisi hübriidvorme, kuhu kuuluvad tehnoloogilise dominandiga etenduskunstivormid, helietendused, lavastatud näituse kontseptsiooni arendamine ning koostööd erinevate valdkondade kunstnikega. On rühmituse MIMproject liige ning Baltikumi ja Skandinaavia kunstiülikoolide võrgustiku DAMA koordinaator.


Mihkel Ilus on (visuaal)kunstnik, kes tegutseb maali laiendatud väljal. Ta töötab sageli suuremõõtmeliste installatsioonidega, kus maaliga seonduv lähenemine on kesksel kohal. Olulise osa tema tegevusest moodustab formaadikriitika ning kaasaegse näitusekultuuri ja etenduskunsti põimimine. Viimasel ajal tegelenud objektse kunsti erinevuste uurimisega black-box- ja white-cube-tingimustes, millele on lisandunud otsing leida psühholoogilist laetust materjalidest.



20.-28. oktoobril toimuv etenduskunstide biennaal NU Performance Festival ning 25. oktoobril algav muusikafestival Üle Heli ühendasid jõud, et tuua publikuni mitmekesine rahvusvaheline ja kohalik etenduskunste ning muusikat sisaldav programm. Tihe koostöö samaaegselt toimuvate festivalide vahel aitab luua senisest veelgi vaheldus- ja ideederikkama unikaalse terviku. Alates 6. juunist müüki tulnud piiratud kogus ühiseid festivalipasse võimaldavad külastada nii etendusi ja performance'id, kui ka kontserte ja klubiüritusi, mis toimuvad oktoobri eelviimasel nädalal.
NU Performance Festival 2018 keskmes on objektse kunsti ajaliin ning performatiivsed võimalused, mis mõtestavad ümber publiku individuaalset ja kollektiivset kogemust.
Kui teatril on objektsele kunstile pakkuda dramaturgilist ajaliini ning distsipliini, siis vastupidise vahetusena annab näitusesaalide kunst teatrile tõlgendusvabadust ja formaadi variatiivsust.
Lavaline aeg muudab objekti vastuvõttu: objektse kunsti ajatelg, ruumi dramaturgia, selle kontekst ja kommunikatiivsus fokusseerivad publikut teadvustamata aladele ja aspektidele.
Publiku roll ja tähendus sellises vaatemängus on mitmes mõttes olla kunstiteose osa. Enda kohalolu panus teose tekkes loob nii võimaluse kui ka vastutuse.
Vaatemäng moodustub objektsuse performatiivsusest. Objekt ise ongi vaatemäng.

NU Performance Festival 2018 programmi huvi on tuua esile ootamatut, viia kõrvale harjumuspärasest ning luua pinnast performatiivsuse avaramale tajumisele.

Käesoleval aastal toimuval festivalil Üle Heli on oodata kontserte, klubiõhtuid, heliinstallatsioone ning haridusliku eesmärgiga seminare ja vestlusringe. Samuti toimuvad festivali otsingulisele ja avastamisrõõmu taotlevale lähenemisele omaselt sündmused erinevates kohtades nii Tallinnas kui ka festivali lõpupäeval, 28. oktoobril toimuva eksootilise väljasõidu kaudu kaugemalgi.
Heliüleste tasandite muusikafestival Üle Heli keskendub žanrimääratluste asemel muusika tähenduslikkusele ja seostele erinevate kunstivaldkondadega. Festivali huviorbiidis muusikalised nähtused, mis väljuvad etteantud raamidest ja suhestuvad ümbritsevaga vabalt ning loominguliselt, esitades küsimusi ja pakkudes erinevaid tõlgendamis- ning dialoogivõimalusi ka heliülestel tasanditel.



VII NU Performance Festival “Objekt ja kollektiiv / Object with audience”
Etenduskunstide festival / Performing arts festival
20.-28.10.2018 Tallinn



KAVA



Laupäev 20.10

20:00 NU Performance Festival: avaõhtu
Koht: Sveta Baar (Telliskivi 62, Tallinn)
uksed: 19:00


**Esmaspäev 22.10**

13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 kadrinoormets (Tallinn) “MAANDATUD TÕOTUS”
Koht: Kanuti Gildi SAAL (Pikk 20, Tallinn)


16:00 Vestlusring: Objekt kui esineja
Koht: EKA uus galerii (Põhja pst. 7, Tallinn)
Tasuta



16:00 17:00 18:00 Kristjan Suits (Tallinn) “Waiting for the future”
Koht: Kanuti Gildi SAAL, III korrus (Pikk 20, Tallinn)


20:30 Andrius Katinas, Vera Nevanlinna, Salla Salin (Helsingi) “Paper piece”
Koht: Kultuurikatel, Katelde saal (Põhja pst. 27a, Tallinn)


Teisipäev 23.10

13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 kadrinoormets (Tallinn) “MAANDATUD TÕOTUS”
Koht: Kanuti Gildi SAAL (Pikk 20, Tallinn)


16:00 17:00 18:00 Kristjan Suits (Tallinn) “Waiting for the future”
Koht: Kanuti Gildi SAAL, III korrus


19:00 Gisèle Vienne, Peter Rehberg (Pariis, Viin) “Jerk, the radioplay”
Koht: ERR 1. stuudio (Kreutzwaldi 14, Tallinn)


**Kolmapäev 24.10**

13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 kadrinoormets (Tallinn) “MAANDATUD TÕOTUS”
Koht: Kanuti Gildi SAAL (Pikk 20, Tallinn)


17:00 19:00 20:00 Lawrence Malstaf (Tromsø) “SHRINK 01995”
Koht: Mustpeade maja, Valge saal (Pikk 26, Tallinn)


19:00 Gisèle Vienne, Peter Rehberg (Pariis-Viin) “Jerk, the radioplay”
Koht: ERR 1. stuudio (Kreutzwaldi 14, Tallinn)


**Neljapäev 25.10**

17:00 19:00 20:00 Lawrence Malstaf (Tromsø) “SHRINK 01995”
Koht: Mustpeade maja, Valge saal (Pikk 26, Tallinn)


19:00 Nanna Nordström ja Gideonsson Londré (Stockholm) “Thin Man: chapter I”
Koht: Kunstihoone (Vabaduse väljak 6, Tallinn)


**Reede 26.10**

16:00 Vestlusring: Muutuvad publikusuhted
Koht: EKA uus galerii (Põhja pst. 7, Tallinn)
Tasuta


19:00 Nanna Nordström, Gideonsson Londré (Stockholm) “Thin Man: chapter II”
Koht: Kunstihoone (Vabaduse väljak 6, Tallinn)


20:30 Mårten Spångberg (Stockholm-Berliin) “Digital Technology”
Koht: Kanuti Gildi SAAL (Pikk 20, Tallinn


**Laupäev / Saturday 27.10**

16:00 Performatiivsed raamatuesitlused
Koht: Kanuti Gildi SAAL (Pikk 20, Tallinn)


19:30 Julía Rodriguez (Mexico City-Berliin) “Later”
Koht: Kanuti Gildi SAAL (Pikk 20, Tallinn)


21:00 Laivi (Tallinn) “Mystifying mundane” + Üle Heli festival: BLYPKEN (Iași-Bukarest) live

Koht: ARSi Projektiruum (Pärnu mnt 154, Tallinn)


**Pühapäev**

17:00 mysteerium väljasõit koos festivaliga Üle Heli
Buss väljub kell 17:00 Rahvusraamatukogu eest, tagasi kell 23:00. Bussipileti saab osta bussist.

Bussile registreerumine ja lisainfo: info@ule-heli.ee


- - - VII NU Performance Festival

Kuraatorid: Henri Hütt, Mihkel Ilus

Kunstnikud: Andrius Katinas, Gideonsson Londré, Gisèle Vienne, Julía Rodriguez, kadrinoormets, Kristjan Suits, Laivi, Lawrence Malstaf, Mårten Spångberg, Nanna Nordström, Oliver Kulpsoo, Peter Rehberg, Salla Salin, Vera Nevanlinna, etc.

Avaõhtu kunstnikud: Aivar Tõnso (festival Üle Heli), Anumai Raska, Chungin, Evi Pärn, Eerik Nõlvaku, Hanna Harkes, Henri Hütt, Juhan Soomets, Kaisa Kattai, Katrin Kreutzberg, Mihkel Ilus, Mikk Madisson, Mikk Mait Kivi, Madlen Hirtentreu, Priidik Hallas, Rait Rosin, rühmitus 10x10 meetrit, SU—MU, Taavet Jansen, Urmas Lüüs, Niina-Anneli Kaarnamo etc.

Raamatuesitlused: Else Lagerspetz, Loore Sundja / Knock! Knock! Books, Marge Monko / Lugemik, Mårten Spångberg / Movement reasearch, ;paranoia,

Vestlusring: Andres Lõo, Dénes Farkas, Evelyn Raudsepp, Flo Kasearu, Maarin Mürk, Marko Mäetamm, Marten Esko, Michiel Vandevelde, Mårten Spångberg, Sille Pihlak, Stacey Koosel, Tanel Veenre

Korraldaja: Uue Performantsi Selts
Kaaskorraldaja: Kanuti Gildi SAAL
Visuaalne identiteet: Henri Hütt, Jaan Evart, Mihkel Ilus
Festivali initsiaatorid: Anders Härm, Priit Raud
Graafiline disain: Jaan Evart

Festivali videoklipp: Taavi “Miisu” Varm (Varm Studio)
Raadioklipp: Heikki Tikas
Tõlked: Kaisa Kaer, kunstnikud

Tehniline direktor: Revo Koplus
Tehniline meeskond: Hardi Lipand, Henry Kasch, Kaur Faltis, Madis Kirkmann, Marko Odar, Rauno Viro, Rommi Ruttas, Villem Säre

Töörühm: Annika Üprus, Eneli Järs, Kaie Olmre, Maarja Kalmre, Mairika Plakso, Minna-Triin Kohv, Priit Raud, vabatahtlikud (aitäh!)

Toetajad ja partnerid:
Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Tallinna Kultuuriamet, Rootsi Suursaatkond Tallinnas, Nordik Council of Ministers, Värska

ARSi Kunstilinnak, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Kunstnike Liit, ERR Raadioteater, festival Üle Heli 2018, Grupp Trükiagentuur, JCDecaux, Kino Sõprus, Kultuurikatel, Mustpeade Maja, Printall, Tallinna Kunstihoone, SAALdisain, Sveta Baar, Trumm, Valmiermuiža ja kõik, kes on festivalile kaasa aidanud!

© Nu Performance Festival 2018