LAT.EST - Läti uued (etendus)kunstnikud

LAT.EST

Läti uusi (etendus)kunstnikke tutvustav festival Kanuti Gildi SAALis

20.-25. november 2018


Tähistamaks Läti ja Eesti 100. sünnipäeva korraldavad Kanuti Gildi SAAL ja Läti Uue Teatri Instituut kahe naabri etenduskunstide uusimaid hoiakuid, suhtumisi, väärtusi ja tegusid tutvustavaid festivale Riias ning Tallinnas.
Riias toimus festival vahetult enne Eesti sünnipäeva veebruaris ja sellele olid kutsud **Maike Lond Malmborg, Iggy Lond Malmborg, Mart Kangro, Eero Epner, Juhan Ulfsak, teater NO99** ning esietendus Eesti ja Läti kunstnike poolt loodud teatrilavastus liivlastest **“The First to Leave”**.
LAT.EST festival saab teoks vahetult peale Läti 100. sünnipäeva Kanuti Gildi SAALis ning tutvustab Läti kaasaegseid (etendus)kunstnikke ning nende mõtteid ja tegemisi. Samuti on see pühendatud koostööle ja kõigele, mis meid ühendab.

Nii Riias kui Tallinnas toimuvate festivalide tuumaks on omanäoline lavastus liivlastest “The First to Leave “ (Esimesena lahkuja). Olgugi et suhtumine liivlastesse on kummaski riigis erinev, on see rahvus mänginud olulist rolli riigiks olemise ning Lätis ja Eestis valitsevate erinevate ideoloogiate kontekstis. Liivlaste saatus on kui meeldetuletus kõige ebapüsivast loomusest siin maailmas ja kui hoiatus, et ühe väikese rahvuse kadumine võib olla kiire ja kohene. Etendus vaatleb lähemalt kummagi riigi poliitika rolli liivlaste elus ja mida täna tähendab olla liivlane. Lõpuks küsib see küsimuse: „Kas kadumine on päriselt tragöödia?“ „Esimesena lahkuja“ autoriteks on **helilooja Toms Auniņš, stsenograafid Austra Hauks ja Epp Kubu, koreograafid Joanna Kalm ja Karolin Poska, visuaal- ja videokunstnik Kristina Norman, dramaturg, lavastaja ja etendaja Kārlis Krūmiņš ning lavastaja Valters Sīlis**. Tallinna etendustel osalevad ka kammerkoor Collegium Musicale ning eesti tantsijad.

2018.aasta rahvusvahelisel teatripäeval pärjati **Rūta Ronja Pakalne** ja **Laura Kvelsteini** lavastus “CONNEXT” Eesti teatriauhinna galal aasta parimaks tantsulavastuseks. Kahjuks pole seda õrna ning mõtlemapanevat lavastust väga paljud huvilised aga siiani näinud. Nüüd on see võimalus neljapäeval, 23. novembril.

Reedel saab teoks omanäoline kahe riigi videokunstnike kohtumine. Õhtu jooksul näitavad oma vähem või rohkem auhinnatud töid nii helis kui pildis **Katrīna Neiburga, Austra Hauks & Jānis Sniķers** ning **Emer Värk**.

Nädalavahetusel on harukordne võimalus kogeda ühe Läti tuntuima ja tunnustatuima kunstniku **Voldemārs Johansons**’i kinematograafilist keskkonda pealkirjaga ”THIRST”. Seda tööd on viimastel aastatel näha saanud paljudes muuseumides ja galeriides. LAT.EST festivalil on see võimas multimeedia installatsioon ainult kaheks päevaks kogemiseks väljas Tallinnas.

LAT.EST festivali korraldab Kanuti Gildi SAAL koostöös Läti Uue Teatri Instituudiga ning see kuulub nii EV100 kui LV100 kultuuriprogrammi.